Gremolata

Gremolata är en fantastisk italiensk kryddblandning som går att kombinera med det mesta. Prova att stjälpa den över varm quinoa, matvete eller couscous, häll den över kalla bönor och servera med kött eller fisk, marinera dina kycklingfiléer, ha den som salladsdressing,  eller blanda den med finhackade champinjoner och servera på rostat bröd! Med gremolata kan man verkligen göra hur mycket som helst.

Man kan tro att det blir väldigt surt med citronen men det blir det inte! Olivoljan, persiljan och vitlöken balanserar upp syran på ett väldigt bra sätt och dessa smaker passar oerhört bra ihop! Det luktar dessutom gudomligt gott!

Gremolata

Ca 4 portioner
Förberedelser: Ca 5 minuter

Ingredienser:

En kruka persilja

Saften från en handpressad citron

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

Salt

Chilipeppar (kan uteslutas om man inte gillar det)

Gör så här:

Pressa saften från citronen (jag brukar använda händerna) och blanda med olivolja. "Piska" blandningen med en gaffel så det blir lite grumligt. och krämigt. Pressa eller hacka ned vitlöksklyftan, hacka persiljan och blanda ned den. Krydda med salt och chilipeppar. Låt gärna röran stå och "gojja till sig" lite ett tag innan du använder den.

När jag har ont om tid och pengar är det gremolata med pasta jag lagar. Det är gott, går snabbt och är relativt nyttigt. Idag blev det Spaghetti Gremolata till lunch!

I Italien serveras Spaghetti Gremolata som en "primo". I Italien äter man alltid (och då menar jag VARJE dag) en första rätt som består av en pastarätt och en andra rätt som består av en kötträtt. Pastarätten kallas "primo" (den första) och kötträtten kallas "secondo" (den andra).

Om man vill kan man självklart  servera denna pastarätt med en stekt kyckling- eller laxfilé eller vända ned lite bönor i den om man vill ha lite mer protein. Det är inte "italian style" men man KAN göra så! :-)

Gremolata-ingredienser



Den färdiga blandningen



Stjälpt över pasta....jag önskar det fanns luktbloggar, för det här luktar fantastiskt gott!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0