Quesedillas

Hej och hå!

När solen skiner och dagarna är långa har man ingen lust att laga mat eller sitta framför datorn. Därför har det dröjt lite sedan senaste inlägget! Här kommer i alla fall ett tips på en jättegod förrätt/snacks/tilltugg som går fort och enkelt att göra.


Halloumiost är bland det godaste jag vet! Min kära mor har ju, som jag tidigare rapporterat, lite svårt för vissa ord och halloumi är ett av dem hon har lite extra svårt för. Hon har fått för sig att det heter "halloween-ost" och hur många gånger man än säger "H-A-L-L-O-U-M-I" så går det inte riktigt in... :-)

Hoppas ni har det härligt i sommarsolen!

 

Quesedillas med ruccola och halloumi

4 portioner

Ingredienser


8 tortillabröd

En halloumiost

Ca 300 g färsk, nysköljd ruccola



Lägg ut ruccolan på ett tortillabröd. Riv halloumiosten på den grova sidan över brödet. Lägg på ytterligare ett bröd så det blir en "dubbelmacka". Värm upp lite smör i en teflonpanna och stek tortillabröden på varsin sida i ca tre minuter. Osten ska smälta och "limma ihop" bröden. Skär bröden i fyra bitar och servera direkt. Gör likadant med övriga bröd.


Det här är en given hit på vilken sammankomst som helst! Halloumi och ruccola är otroligt gott ihop och jag lovar dig att alla bröd kommer att gå åt!


Fantastisk lax

Lax är min absoluta favoritfisk. Jag tycker det är SÅ gott.

Det här receptet blev jag bjuden på av min goda vän Isa. Jag förknippar ordet "jättegott" med Isa då hon alltid uttalar detta ord med mycket kraft och eftertryck!



En god lax

4 personer

Ingredienser:
4 laxfiléer alternativt en hel laxsida
1 röd färsk chili
Inlagd ingefära á la sushi
Sesamfrön

Soyasås:
1/3 dl japansk soya
1/3 dl socker
1/3 dl vatten

Gör så här:

Koka upp soya, socker och vatten tillsammans med en liten bit av chilin och en bit ingefära. Sila den och red sedan med maizena.
Gör små snitt i filén och späcka den med ingefära. Hacka chili och strö över laxen tillsammans med 3/4 av såsen och sesamfrön.
Baka i ugn på 175 grader i ca 20 minuter.
Servera med nudlar, stekt paprika, vitlök, sockerärter, hackad koriander och limeklyftor.

JÄTTEGOTT!

Matlåda surprise

Har ni någon gång tagit en matlåda i frysen, trott att det är en sak och så har det sedan visat sig vara något helt annat?

Det hände mig idag. Jag trodde jag skulle få spaghetti och köttfärssås till lunch, men se, det var det inte! Istället var det en mycket god spaghetti med någon slags röra jag gjorde en dag när jag skulle laga mat på det som fanns i kylskåpet.

Gott var det i alla fall!

Här kommer receptet!

Någon slags röra jag gjorde en dag när jag skulle laga mat på det som fanns i kylskåpet

4 portioner
Tidsåtgång ca 20 minuter

Ingredienser:
1 klyfta vitlök
En kruka färsk basilika
500 g krossade tomater
1 stor förpackning kikärter
1 burk créme fraiche, 15%
Ca 1 msk balsamvinäger
En skvätt kycklingfond, alternativt buljong på tärning
Salt, svartpeppar

Gör så här:

Pressa ned vitlöksklyftan i en liten skvätt olja. Häll på tomatkrosset, riv ned basilikabladen och créme fraichen.  Skölj kikärterna och häll ned dem i grytan. Häll på créme fraiche, balsamvinäger och fond. Salta och peppra. Låt puttra ett par minuter och servera med spaghetti

Förresten måste ju ZETA vara världens bästa matmärke! Håller ni inte med? Deras soltorkade tomater är godast av alla märken, deras bönor kommer i alla olika sorter och storlekar på förpackningen, deras småplock mat är perfekt på vilken fest som helst och deras olivoljor håller absolut högsta klass! Jag tokgillar Zeta! Det är verkligen ett varumärke som innebär kvalitét för mig!

De har även kanonbra broschyrer som man kan hitta i mataffären eller ladda ned från deras hemsida i pdf-format. Hur bra som helst när man behöver lite inspiration!

Ha en bra kväll!

Idag tas det luuuuugnt...

Så trött, så trött....det märks att det är måndag, dåligt väder och att jag börjat nytt jobb. Idag ville jag bara HEM direkt efter jobbet.

För ett tag sedan tipsade jag om Findus Grön Deli och sedan dess är det som att denna vara försvunnit från jordens yta! Jag har letat och letat och letat men inte hittat den! Är det ni som handlat upp den för att jag tipsade om den??? ;-)

Men i lördags hittade jag den äntligen på Coop i Västberga så jag beslutade mig för att ta mig vägen förbi affären för att köpa på mig ett lager. Jag köpte så många som fick plats i frysen, 9 påsar totalt! Det är 18 måltider för mig, så det är kanoooon!



Idag avnjuts denna delikatess tillsammans med rökt lax och några tärningar fetaost! Snart blir det slapp och tv-spel heeeela kvällen!




Idag slås det på stort...

Det är ju Sveriges Nationaldag, vi har fint besök denna helg och så är ju mat så gott!

Ikväll blev det god trerätters middag på Telefonplan.


Förrätt, recept från kollegan TMP.

Ostknyten

4 portioner
Tidsåtgång: Ca 10 minuter

Ingredienser:
Färdig filodeg från frysdisken
Camebert
Mango Chutney

Gör så här:

Bred ut arken med filodeg skär till i lämplig storlek. Lägg en bit ost på varje ark, droppa på mango chutney och vik ihop arken. Baka i ugn på 200 grader ett par minuter, tills filodegen fått lite färg. Servera som det är eller med lite crema di balsamico.

Varmrätt

Kycklingfilé med pesto

4 portioner
Tidsåtgång: Ca 40 minuter

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 stora påsar färsk bladspenat
Saften från 1 citron
2 vitlöksklyftor
Soltorkade tomater efter smak och tycke
Grön pesto
1 msk olivolja

Gör så här:
Skölj spenaten väl. Pressa över citonsaften och vitlöksklyftorna. Häll på olivoljan och de soltorkade tomaterna. Blanda runt och låt spenatsalladen stå och "gojja till sig" en stund. Ta sedan upp aluminiumfolie och skär upp fyra stora ark. Fördela spenatsalladen på alla fyra arken, lägg på en kycklingfilé på vart och ett av arken och salta och peppra. Häll på ungeär 1 msk pesto på varje kycklingfilé och vik sedan ihop foliet så att det blir som ett paket. Baka i ugnen i 40 minuter på 200 grader. Koka ris eller bulgur till serveringen. Foliepaketet klipper man sedna upp på tallriken och blandar den goda salladen med riset/bulguren.

Efterrätt

Gino

4 portioner
Tidsåtgång: 30 minuter

Ingredienser:

2 bananer
1 pkt frusna hallon
4 kiwis
1 kaka vit choklad

Gör så här:
Skär frukten i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Riv chokladen över frukten. Baka i ugnen på 200 grader tills chokladen blir lite brunaktig. Om man sätter ugnen på "grill" går det lite fortare. Servera med vaniljglass eller ät bara som den är!

Vi är mätta nu! Hoppas ni haft en underbar lördagkväll!

Morotsbröd med timjan

Det här brödet är jättesaftigt och jättegott! Receptet är taget från boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström.  Du kan provsmaka brödet på deras härliga café på Rosendals trädgårdar.

Morotsbröd med timjan

20 frallor
Ugn: 250 grader
Förberedelser: 15 minuter + 45 minuters jäsning + 15 minuters jäsning
Tid i ugn: 12-15 minuter


Ingredienser:

50g smör

50g jäst

2,5 dl mjölk

2,5 dl vatten

2msk ljus sirap

1msk salt

2msk färsk hackad timjan eller 1msk torkad

3,5 dl fint rivna morötter

5dl grahamsmjöl

8-9dl vetemjöl


Till pensling och garnering:

1 ägg

Grovt havssalt



Smält smöret. Blanda I mjölk och vatten

Rör ut jästen I lite av degspadet som ska vara fingervarmt

Tillsätt sirap, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite I taget

Blanda noga och knåda väl. Låt degen jäsa under duk I 45 minuter

Ta upp degen och bearbeta den ett tag. Forma avlånga bröd eller runda bullar

Låt jäsa på plåtar utan bakduk I cirka 15 minuter

Pensla bröden med det lättvispade ägget och strö över lite havssalt

Grädda bullar (cirka 20 stycken) I 250 grader I cirka 12 minuter. Långa bröd gräddas I 200-225 grader I cirka 17-20 minuter


Varm sallad?

Det har blivit liiiite för mycket av det goda på sista tiden....jag har ätit ute mycket och kanske inte riktigt den nyttigaste maten. Idag skulle jag hem direkt efter jobbet och var sugen på något gott och fräscht. En sallad hade varit perfekt! MEN så var det ju bara 10 grader och regn idag och jag kände mig lite småhuttrig och ville egentligen ha varm mat. Så då kom jag på att jag kan göra en VARM sallad.

Idag besto den av:
1 röd paprika
Ett stånd broccoli
En halv förpackning sockerärter
1 klyfta vitlök
200 g kycklinglårfiléer
Sesamolja
Soja
Salt och peppar

Kycklinglårfiléer är lite dyrare än vanliga filéer men jag tycker helt klart det är värt det för lårfiléerna är så mycket mörare och saftigare! Jag steker dem på högsta värme i olivolja och salt tills de fått en lite "krispig" yta. Det blir jättegott!

Grönsakerna skar jag i mindre bitar och pressade ned vitlöksklyftan. Jag stekte dem sedan i en liten skvätt sesamolja. Sesamolja har en väldigt stark smak, så man måste vara försiktig så man inte får för mycket av den. Sedan hällde jag bara över lite soja, saltade och pepprade och lät det steka tills grönsakerna var mjuka.

Jag toppade med 5 tärningar fetaost som jag smulade över, bara för smakens skull! :-)

Kom på när jag börjat äta att jag borde ta en bild också....därför ser tallriken lite stökig ut!


RSS 2.0