Festmeny på en timme!

Jag har börjat prenumerera på en mattidning som heter LAGA LÄTT som innehåller jättemånga recept som är både enkla och nyttiga. På alla recept står det hur lång tid det tar att laga, sällan längre än 30 minuter, samt hur många kalorier receptet innehåller.

I går hade vi den stora äran att bjuda herr och fru Hertz på middag och då provade jag Laga Lätts festmeny som bara tar en timme att göra.

Förrätt
Kantarellmacka med västerbottensost

Tid 10 minuter



Ingredienser:
400 g rensade kantareller
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
8 knäckebitar ex Wilmas
1 dl riven västerbottensost

Gör så här:
Stek kantareller i vitlök, smör och olja. Salta och peppar
Fördela svamp och ost på gott knäckebröd.

Jag använde faktiskt parmesanost istället för västerbottensost och det var jättegott! Ostens sälta passar fantastiskt med kantarellerna.

Varmrätt:
Ugnsbakad röding med gurksallad och marinerade rödbetor

Tid 20 minuter + 40 minuters koktid



Ingredienser:
600 g rödbetor
4 rödingfiléer med skinn
Salt och svartpeppar
½ msk olivolja

Dill- och gurksalsa
1 gurka
½ rödlök
1 kruka dill
½ dl kapris
½ msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
½ tsk flingsalt

Rödbetsmarinad
1 msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk flytande honung
1 klyfta pressad vitlök.
½ tsk flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
Koka rödbetorna i saltat vatten i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 150 grader.
Dill- och gurksalsa:
Skala gurkan. Dela den på längden och skrapa ur kärnhuset. Skär i centimeterstora bitar. Skala och hacka rödlöken. Plocka dillen. Blanda alla ingredienser utom dillen som blandas i straxt före servering.
Rödbetsmarinad:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Häll av och spola rödbetorna snabbt i kallt vatten. Skala och skär dem i mindre bitar. Blanda dem med rödbetsmarinaden.
Salta och peppra rödingfiléerna. Smörj en ugnssäker form med oljan och lägg i rödingen med skinnsidan uppåt.
Baka fisken i ugn 10-12 minuter. Dra bort skinnet från fisken. Servera med rödbetor och gurksallad.

Här hade Laga Lätt rekommenderat att man dricker vinet La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon Blang (2882), 79:- och de hade HEEELT rätt! Vinet var fantastiskt gott till maten. Skippa inte kaprisen, den goda sältan från dem blandade sig jättebra med rödbetorna och fisken!

Efterrätt:
Calvadosstekta äpplen med vaniljvisp

Tid 10 minuter

Ingredienser:
4 stora svenska äpplen
1 msk smör
1 tsk malen kanel
2 tsk strösocker
2 msk calvados
Vaniljvisp

Gör så här:

Skölj, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Stek äpplena i smöret, tillsätt kanel och socker
Tillsätt calvados när äpplena börjar mjukna, hetta upp snabbt så att alkoholen kokar bort.
Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Det här var ÅÅÅÅÅÅH så MUMSIGT! Nästa gång gör jag nog dubbel sats, för det här var inte alls svårt att äta upp! Svenska äpplen är fantastiska!

Laga Lätt ger också tips på hur man kan förbereda innan gästerna kommer. Jag hade förberett allting väldigt långt så när gästerna kom hann jag verkligen umgås och prata med dem och kände inte alls att jag behövde stå i köket hela kvällen.

Förbered så här:
Koka rödbetorna, gärna dagen före.
Rensa kantarellerna.
Förbered rödbetsmarinaden och låt gärna rödbetorna stå och dra ett par timmar innan servering.
Gör gurksalladen.
Dela äpplena och lägg dem i kallt vatten. Stek lagom till servering.
Fixa förrätten.
Tillaga rödingen.

Tack goa Per och Maria för en härlig kväll!




Döhls magiska burgare

Min kära vän Döhl gör så fantastiskt goda hamburgare! Jag är ju vanligtvis ingen hamburgerfantast, men Döhls burgare är otroligt goda!

Igår fick vi den stora äran att smaka på dessa goda burgare hemma hos Gisela. Gisela stod för bord, stolar och lokal och Döhl lagade maten. Jag och Peter...ja, vi behövde inte göra så mycket alls!





Han steker dem i Jim Beams goda barbecuesås, så om ni hittar den i er affär rekommenderar jag er starkt att köpa  hem den!



Tack Döhl, för goda burgare och härlig köttkoma!


Restaurang Kroken

En kväll på semestern begav vi oss till Restauang Kroken i Nynäshamns hamn. Vi började med att sitta ute då det var en varm och solig kväll men ju senare det blev, ju kallare blev det och vi blev till slut tvugna att flytta in och sätta oss.

Jag har förut varit ett stort fan av Krokens fisksoppa som varit fantastisk god men det verkar som att de ändrat receptet (eller kocken) för denna gång smakade inte alls soppan som den brukar. Dock har jag aldrig sett en coolare servering av en soppa! De bakar en jättestor fralla, gröper ur den och serverar soppan I brödet. Otroligt snyggt och coolt och jag undrar verkligen vad de har för slags ugn som kan baka en sådan stor fralla utan att den blir bränd på utsidan och degig på insidan.

Detta är absolut den första gången jag blir besviken på Kroken, som annars är en riktig toppenrestaurang. Jag väljer att tro att de bara hade en "dålig dag" och att jag nästa gång jag går dit kommer bli lika positivt överraskad som jag blivit alla tidigare gånger jag varit där.

Jag kan tillägga att alla andra i sällskapet var supernöjda med sin mat.

Kroken är helt klart värt ett besök om ni har vägarna förbi Nynäshamn!








Back in town!

Har ni saknat mig? :-)

Jag har nog saknat er men jag har inte saknat bloggandet! Efter en tripp över halva Sverige genom Stockholm-Nynäshamn-Skutskär-Säffle-Göteborg-Halmstad-Stockholm som varit helt fantastisk är jag återigen på banan.

Semestern har varit GOOOD. Och då menar jag i både mat- och avslappningssyfte!

En av de absoluta höjdpunkterna var kräftskivan i Harnäs utanför Säffle. Jag bakade en paj som jag lovade Peters mor att jag skulle lägga upp på bloggen. Här kommer receptet med tillhörande kräftskivebilder.

Kantarellpaj


Ca 8 portioner
Förberedelser: 10 minuter
Tid i ugn: 30 minuter


Ingredienser:
1 paket bacon ( denna gång använde jag kalkonbacon)
200 g kantareller
1 vitlöksklyfta
1 burk lätt créme fraiche (15%)
1 glass vitt vin
1 kruka persilja
Hönsbuljong eller fond
Salt
Peppar
Färdig smördeg från kyldisken
1 förpackning färdigriven västerbottenost

Gör så här:
Rensa och skär svampen i mindre bitar.
Klipp baconet i mindre bitar ned i en teflonpanna. Stek upp den på hög värme och häll av fettet löpande. OBS! Inget extra fett behövs!
Sänk till medelvärme och pressa ned vitlöksklyftan och häll i svampen. Låt steka tills svampen har krympt ihop och sugit åt sig av fettet från baconet.
Häll på vinet och låt puttra 2-3 minuter.
Salta, peppra och ha i en liten skvätt buljong alt ½ buljongtärning. Var försiktig med saltet här, baconet är väldigt salt i sig.
Häll på créme fraichen och blanda allt väl.
Hacka persiljan och strö över såsen.
Bred ut smördegen i en pajform och picka hål i botten på den med en gaffel.
Häll på såsen och toppa med riven ost.
Baka i ugn 30 minuter på 200 grader.

När pajen kommit ut ur ugnen är den fortfarande lite lös men den "stannar" när den svalnar. Vi var många som "mm:ade och aah:ade" när vi åt denna paj på kräftskivan!

Pajen till höger är kantarellpajen och till vänster har vi en köttfärspaj.













RSS 2.0