Mors Dag

Vilken fantastisk mors dag det har varit! Vilket väder vi haft!

Jag har svängt förbi min kära mor i Nynäs med den här blombuketten.





Det blev mycket uppskattat av min kära mor som bestört undrade om jag var miljonär....det är jag ju inte men jag tyckte hon förtjänade en ros för varje år hon stått ut med mig så fånget bestod av 30 rosor.

Sedan har jag suttit i solen hos mamma hela dagen och glömde väl bort att mitt bleka lekamen inte sett solsken på tio månader. Så nu är jag röd som en kokt kräfta med fina bikiniränder!

Visst är det härligt första gången man går barfota på en gräsmatta för säsongen?



Mat ska ju denna blogg handla om och så även idag! Min kära mor ville stå för matlagningen idag och det blev grillad oxfilé och fläskkarré med ugnsbakade grönsaker. Tillhörande såser var en chili bearnaise och tzatziki.

Notera gärna den fina vinkeln mammas äppelträd växer i.





Till efterrätt hade mamma gjort rabarber- och äpplepaj som serverades med vaniljglass samt en rabarber- och ingefärskräm.





Vet inte riktigt hur den där renen kom med på bilden men jag kan lova att han inte var en del av efterrätten.

Tack kära mor för en härlig dag i solen!

UNDERBARA Bockholmen!

Idag överraskade jag Peter med att ha bokat bord för brunch på Bockholmen. Ingen av oss hade varit där innan men jag har hört så mycket gott om det innan så förväntningarna var höga! Vädret hjälpte ju dessutom till att höja förväntningarna och det var lagom svettigt i bilen på väg dit...



Vi körde dessutom lite fel och höll på att hamna mitt i ståhejet av Stockholm Marathon men lyckades till slut navigera rätt och kom ut ur stan.

Väl på Bockholmen var det som en annan värld! Borta var hetsen och hysterin i stan, man hörde inga bilar, det var grönt och lummigt runt omkring, fåglarna kvittrade och solen sken. Det luktade hav och vi fick plats på den underbara uteserveringen på Bockholmen!

Den fantastiska brunchmenyn bestod av:

Nybakat Bondbröd

Romansallad med persilja och gräslök

Tomatsallad med gröna oliver, stora bönor, gurka och härlig olivolja

Rödlöksallad med citron och spiskummin

Gravad lax i kub med hovmästarsås

Varmrökta laxfenor

Pocherade ägg

Äggröra

Marinerade champinjoner

Couscous med grillade grönsaker

Tomat provencal

Rostad färskpotatis

Frasiga vårrullar med dippsås av honung, soya, koriander

Baconspett

Lårfiléer av kyckling

Bbq bakade revben med god glacé

Bearnaise, bbqsås, tzatziki, avokadocremé

Marinerad brie

Rårörda hallon, björnbär, blåbär, lingon

Melon och soliga apelsiner

Fruktsallad

Brownie
Puffat chokladris

Needless to say så har vi ätit så det nästan sprutar ur öronen!

Så här såg min första tallrik ut:



Och så här såg Peters första tallrik ut:



Vi åt dock betydligt mer än bara en tallrik var!!! :-)

Så här bra mådde jag i solen:




Jag kan VARMT rekommendera Bockholmen! Jag och Peter kommer gå dit igen, så snart som möjligt! Vi vill gärna prova på middag och lite barhäng i deras "kärleksbar". Bockholmen är ett fantastiskt härligt ställe som bara måste upplevas!


Tjejsnack och glass

Hade min söta vän frisörskan här på middag ikväll.  Massa tjejsnack och mat och en tzatziki med extra vitlök....så ikväll finns inga vampyrer i hela Johanneshov kan jag lova!

Det bjöds på laxfilé med klyftpotatis och tzatziki. Ibland  är det det enkla som är det goda!




Middagen avslutades med ett besök från mina "andra pojkvänner" Ben & Jerry!


Enkel förrätt med prosciutto

Prosciutto är en italiensk lufttorkad skinka med härligt salt smak. Som en snabb förrätt eller lite småplock på en fest är dessa små snittar perfekta. Enkelt och gott och går jättebra att förbereda. Låt rullarna vila lite i kylskåpet tills det är dags att servera.

Prosciutto med färskost

4 pers


  • 1 fpk prosciutto eller serranoskinka
  • 1 fpk Philadelphiaost, gärna med smak av vitlök och örter

Bred ut skinkskivorna på ett fat och bred på osten tunt. Rulla ihop skinkan till en rulle och lägg dem med skarven nedåt så den inte rullar upp sig. Servera!


 


Dra upp mig!

Tiramisú är en klassisk italiensk efterrätt som ordagrant översatt betyder "dra upp mig". Det betyder att du ska äta detta efter en måltid för att bli uppiggad!

I Sverige har jag ätit många olika varianter på Tiramisú, både bra och dåliga. Många restauranger gör Tiramisú på sockerkaka istället för kex, vilket, för mig, smakar jättekonstigt! Nu finns oftast rätt sorts kex på den italienska hyllan i välsorterade matbutiker, så leta där om du har svårt att hitta dem!

Tiramisú



6-8 pers

Tidsåtgång: ca 20 minuter

Ingredienser:

2 ägg

3-4 msk socker

500 g mascarpone ost

En skvätt likör, ex Baileys eller cognac

1 kopp kallt, starkt kaffe

Pavesini- eller savoiardikex

Riven choklad eller kakaopulver


Häll en skvätt likör i kaffet. Separera äggulor och vitor. Vispa äggulor och socker. Blanda i mascarponeosten. Vispa äggvitorna till skum. Vänd försiktigt ned i mascarponesmeten. Ha i en liten skvätt av kaffe-likörblandningen. Doppa kexen lätt i kaffe-likörblandningen . Täck botten på en skål med kexen och häll sedan på lite av mascarponesmeten. Gör varannat lager med kex och varannat med mascarpone. Avsluta med ett lager mascarpone och strö riven choklad eller kakaopulver högst upp.


T

Jag är en riktig tefantast. Jag älskar verkligen att ta en kopp te! Jag dricker helst lösviktste då jag alltid tycker att det smakar mest och i skrivande stund har jag 6 olika sorters te hemma.

Min absoluta favorit är Twinings Lady Grey som jag dricker till frukost varje morgon.

Förutom just detta te köper jag alltid mina teer på tebutiken Bönor och Blad. I Stockholm har de två butiker, en i Ringens Galleria vid Skanstull och en i Västermalmsgallerian vid Fridhemsplan. De har de absolut bästa teerna, som smakar mest och håller längst och så har de så extremt kunnig personal. Man kan verkligen gå in där och säga vad man är sugen på för smaker så kan de alltid plocka fram en 3-4 olika sorter att välja på! De pratar till och med om vad man är för "tetyp" och sist jag var där så sade expediten med ett leende att "du är ju inte en sådan där fruktig typ, eller hur?" och det har hon ju helt rätt i! :-)

Förutom Lady Grey så är just nu min favoritblandning Bönor och Blads te "Bönans Favorit" med smak av fläder, rabarber och dekorerad med vacker blåklint! Underbart gott!

Om jag dricker te på kvällen så brukar jag alltid dricka rött te , eftersom jag får så svårt att sova annars, och just nu har jag "Kanel och grädde" och "Lingon och Blåbär" hemma.  "Lingon och Blåbär" är dessutom Peters mammas favorit så det köper jag alltid med när jag ska till Värmland och hälsa på.

Bönor och Blad har även ett stort sortiment av kaffe, men eftersom jag inte dricker kaffe så kan jag tyvärr inte rekommendera något där.

Deras butiker känns som gammeldags karamellbutiker med fina, gamla teburkar, söta förkläden på expediterna och massa olika glasburkar med roliga saker i. Dessutom säljer de också porsiln till kaffe och te samt massa goda tillbehör till din egen favoritdryck. De har också fullt med presentföpackningar och kan alltid svänga ihop någon fin present enligt dina egna önskemål.

Har du inte nära till en Bönor och Blad-butik kan du alltid gå in på deras hemsida och beställa från deras webshop!

Jag har provat andra tebutiker men Bönor och Blad är verkligen den absolut bästa! Gå dit!


INGENTING är omöjligt!

En dag frågar en son sin far: Pappa, springer du en maraton med mig?

Pappan svarar "ja" och de springer sin första maraton tillsammans.

En annan dag frågar sonen sin far igen: Pappa, springer du en till maraton med mig?
och pappan svarar igen "ja, min son".

En dag frågar sonen sin far: Pappa, vill du göra Ironman tillsammans med mig? (4 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning)

Och pappan svarar igen "ja"


Och här kommer videon till denna historia:


Bananfudge

Vem gillar inte fudge? Det är ju bland det godaste godis som finns! :-) Denna härliga fudge får dessutom en lite otippad ingrediens: Skumbanan! Smaskens!

 +  +  +  +

Bananfudge
Ca 30 st
TIdsåtgång ca 30 minuter


Ingredienser:
50 g skumbananer
2 dl socker
50 g osaltat smör
1 dl grädde
 150 g vit choklad

Gör så här:
Klipp skumbananerna i små bitar. Värm dem i en kastrull med socker, smör och grädde. Rör tills allt är smält,. Ta kastrullen från värmen och rör ned den hackade vita chokladen. Slå upp massan i en liten smord form och låt svalna. Skär fudgen i små bitar och slå in i smörgåspapper. Förvara svalt.

Caponata

Caponata är en italiensk varm grönsaksröra med lite sötsyrlig smak. Den har jättehärliga färger (ni har förstått vid det här laget att jag gillar färger va?) och är full med fibrer och vitaminer! Du kan äta den som den är, tillsammans med ris eller pasta eller som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Caponata är även ett jättegott tillbehör till grillat!

Idag åt jag min med laxfilé!



Caponata

4 personer
Förberedelser: 10 minuter
Tid på spisen: 15-20 minuter

Ingredienser:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika av valfri färg
1 aubergine
1 stjälk selleri
1 förpackning krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 msk russin ELLER 1 tsk socker
1 dl vatten
1 msk pinjenötskärnor

Gör så här:

Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Skär paprikan i ca 2 cm stora bitar. Skär aubergien i centimeterstora bitar och sellerin i strimlor.
Fräs grönsakerna ett par minuter i 2 msk olivolja. Häll i tomater, russin/socker och vatten. Låt sjuda utan lock 20 minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar.
Rosta pinjekärnorna i en torr, het stekpanna och häll över den serverade caponatan.

Fisksoppa med hummerbas

Den här fisksoppan klår verkligen det mesta i fisksoppeväg! Basen på hummersoppa gör att den känns väldigt lyxig, även fast den egentligen inte är så dyr.

Gör du matlåda på denna, rekommenderar jag att du vid tillagningen helt utelämnar räkor/kräftstjärtar och tar med dem vid sidan av och tillsätter dem efter uppvärmningen. Blir de för genomkokta smakar de nämligen inte alls gott!



Fisksoppa med hummerbas
4 portioner

Förberedelser: 15 minuter
Tid på spisen: 10 minuter

Ingredienser:

1 liten fänkål

2 morötter

1 burk färdig hummersoppa (295 g)

150 g lax

150 g torsk eller hokifilé

200 g skalade räkor eller motsvarande kräftstjärtar

2 klyftor vitlök

1 liten gul lök

2 msk margarin

6 dl vatten + 1 tärning fiskbuljong

salt

chilipeppar

1 dl gräddfil


Skölj grönsakerna och finhacka dem. Fänkålen och moroten får gärna vara i större bitar. Fräs grönsakerna glansiga i margarinet och tillsätt vatten och buljong. Låt koka 5-10 minuter. Tillsätt hummersoppan och krydda. Skär fiskfiléerna i kuber om ca 2 x 2 cm. Lägg ned dem i soppan och låt koka på svag värme ca 3 minuter. Tillsätt räkor/kräftstjärtar precis innan servering, de ska absolut inte koka, då blir de sega och äckliga.


Servera varm med en klick gräddfil och ett gott bröd.


Jordgubbar

Nu såhär innan de svenska jordgubbarna är riktigt färdigbakade kan de utländska ibland ha lite för lite smak. Då har jag ett jättebra tips på hur du får dem att smaka gott!



Pressa saften från en citron och blanda i en matsked strösocker. Rör om tills sockret löst sig.
Ansa jordgubbarna och skär dem i halvor.
Häll över citronsaften och låt jordgubbarna stå och "gotta till sig" i någon timma.
Ät och njut!


Citronsaften förhöjer verkligen jordgubbssmaken och det smakar fantastiskt gott! Eftersom man har en matsked socker i smakar det inte alls surt!


Elle Mat & Vin

Vill tipsa om en härlig mattidning som heter Elle Mat & Vin!



Jag har varit en trogen läsare i två år nu och blir överlycklig varje gång tidningen dimper ned i brevlådan! Jag kryper upp i sängen med en kopp te och njuter av alla härliga recept och tips.

Om jag någon gång har recepttorka går jag till min tidningssamling och bläddrar genom gamla ex för att hitta inspiration och det slår aldrig fel!

Om ni ska prenumerera på någon mattidning vill jag starkt rekommendera denna!

Mandarinefterrätt

Jag tycker att det denna regninga måndag verkligen är dags för ett gott efterrättstips!

 

Detta är ett recept från dagarna när jag inte hade ugn. Det går jättefort att göra, kanonbra att förbereda innan gästerna kommer och så smakar det JÄTTEGOTT!

 

Biscotti-efterrätt


4 personer

Förberedelser: 10 minuter


Ingredienser
En påse italienska mandelskorpor, biscotti
Två små burkar inlagda mandariner
1 liten förpackning vaniljvisp, vispad
Kanel

Lägg mandelskorporna i dubbla plastpåsar (tar du bara en plastpåse har du skorpdamm över hela köket...) och däng dem hårt mot väggen ett par gånger så skorporna blir i mindre bitar. Ta fyra höga glas eller koppar och varva mandariner, skorpor, kanel och vaniljvisp. Avsluta med vaniljvisp och ta en halv mandelskorpa och dekorera med.


Världens absolut godaste kyckling i ugn

Idag ska ni få receptet på världens absolut godaste kyckling. Jag kan säga det helt utan att ljuga för den här kycklingen är så vansinnigt god att jag aldrig, någonsin ätit någon godare kyckling.

Många tittar förvånat på mig när jag berättar att jag ugnsgrillar kyckling själv. Folk tror att det är svårt och komplicerat, men det är det verkligen inte! Det krävs dock ungefär 10 minuters total koncentration då man inte kan använda händerna till att göra någonting annat än hålla på med kycklingen, sedan sköter den sig helt själv en timma i ugnen.

Eftersom man petar in massa örter under bröstskinnet på kycklingen ser den nästan lite sjuk ut när man har färdigpreparerat den. En av mina vänner tyckte att "det ser ut som kycklingen har bröstcancer" och sedan dess har vi kallat den för "cancerkycklingen". Inte så aptitligt kanske men jag kan garantera att kycklingen varken HAR eller GER cancer! :-)

Ikväll ska det lagas kyckling åt halva Värmland! Större delen av Peters familj kommer över så jag ska göra tre kycklingar på rad i en långpanna. Om jag är ensam kan jag göra en hel kyckling, äta halva till middag och sedan använda kycklingköttet i den andra halvan till sallad eller gryta dagen efter. Det går jättebra!

Cancerkyckling

2-4 personer
Förberedelser: 15 minuter
Tid i ugn: 60 minuter

Ingredienser:
1 hel färsk kyckling, 1,2-1,5 kilo
En halv kruka färsk basilika
En halv kruka färksk timjan
En halv citron
Ca 3 msk olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Gör så här:
Eftersom man inte vill gegga runt med sina kycklinghänder i kryddburkar och på flaskor rekommenderar jag start att du tar fram fyra skålar. Fyll en med olivolja, en med peppar och en med flingsalt. I den fjärde lägger du kryddorna och klipper dem med en sax och blandar runt.



Skär citronen i klyftor.
Tvätta händerna ordentligt och förbered dig på tio minuters full koncentration.
Ta fram kycklingen och lossa försiktigt bröstskinnet över den ena filéen. Det går en tunn hinna som separerar de två filéerna som är jättebra att ha kvar. Stoppa in pek- och långfinger och bred ut dem så det blir ett utrymme mellan skinnet och bröstfiléen. Gör detsamma på den andra sidan.



Ta lite olja på fingrarna och smörj in de båda filéerna, under skinnet. Salta och peppra och rulla sedan ihop kryddorna till små "bollar" som du stoppar in under bröstskinnet. Försök se till så att bröstskinnet fortfarande täcker filéerna.



Olja, salta och peppra i buken på kycklingen. Stoppa in citronklyftorna.
Ta den resterande oljan, saltet och pepparen och smörj in hela kycklingens utsida ordentligt.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form med lite olja på botten och baka i mitten av ugnen på 200 grader i en timma.

Om du vill ha klyftpotatis till förbereder du potatisen , har lite olja och salt på, och låter den baka tillsammans med kycklingen de sista 20 minutrarna. Skyn som blir efter kycklingen är helt fantastisk och ger en underbar smak till kycklingen.

Ät och NJUT! Det ska vi här i Värmland i alla fall göra! :-)



Ny logga!

Som ni kanske ser har Lilla Köket fått en ny logga idag! Vad tycker ni?

VARPS

Min kära mor kan stå för många roliga skratt. Hon är lite "light-dyslektisk" (varför är förresten "dyslexi" så svårt att stava? Hur tänkte de här?) och får ord lite om bakfoten ibland.

Till exempel den gången hon hade fått löneförhöjning som hon skulle få utbetalt "reprohurukativt". När jag för tredje gången försökte säga att "det heter RETROAKTIVT" ryckte hon bara på axlarna och sade: "Vilket konstigt ord!".

Eller senast igår när hon pratade om någon som tävlat i någon idrott och vunnit "bronsch". Jag tror hon försökte fyra-fem gånger innan hon kunde säga "brons" ordentligt.

I alla fall skulle vi en sommar göra dessa goda wraps att ha med oss på när vi skulle ut på sjön. Vi sitter där ute, på det vi kallar "Lilla Ön" och hon deklarerar högt och tydligt för min moster med man att "Thérèse har gjort så goda VARPS!" Hur mycket jag än försökte och försöker än i dag så är hon helt oförmögen att uttala ordet "wraps". Det går bara inte. Det blir bara "varps". Så nu heter det helt enkelt varps.



Hursomhelst är dessa wraps fantastiskt god picknickmat och just idag ska jag och Peter återigen bege oss västerut och vill verkligen inte äta på McD. Så jag svänger helt enkelt ihop lite wraps så har vi något mycket godare att äta på vägen!

Dessa är från ett recept jag hittat i en mattidning. Receptet är skapat av Leila Lindholm.

Kycklingwraps med lime- och korianderdressing

Förberedelser: 20 minuter
Tid på spisen: 10 minuter

Lime-korianderdressing:
1 lime
1 kruka koriander
2 dl matyoghurt
2 tsk flytande honung
 
Wraps:
2 hårdkokta ägg
1 msk smör eller rapsolja
4 kycklinglårfiléer alt 2 kycklingfiléer
1 krm malen koriander
2 krm malen spiskummin
Flingsalt och nymalen svartpeppar
400 g svarta bönor
1 avokado
2 tomater
1 dl gröna oliver
4 stora tortillabröd, gärna med örter-vitlök
Fina salladsblad

Gör så här:
 
Börja med dressingen. Tvätta limefrukten. Riv skalet och pressa 1 msk saft. Hacka koriandern och blanda allt med yoghurt och honung. Koka äggen i 10 minuter. Skölj dem i kallt vatten. Skala och tärna äggen. Hetta upp smör eller olja i en panna och stek kycklinglårfiléerna med koriander och spiskummin i ca 4 minuter på varje sida, tills de är genomstekta (men inte torra). Salta och peppra efter smak och låt dem svalna.
 
Skölj bönorna i ett durkslag. Skala och tärna avokadon, gröp kärnorna ur tomaterna och tärna fruktköttet. Strimla kycklingen och blanda med ägg, bönor, avokado, tomater och oliver. Lägg ett par salladsblad på mitten av varje tortillabröd och klicka lite dressing på. Fördela fyllningen som en sträng ovanpå. Vik in kanterna mot kortsidorna av strängen och rulla ihop till en kompakt rulle som på så vis får två stängda ändar. Linda in hårt i smörgåspapper och tejpa ihop. Ta med en kniv och dela rullen på mitten vid servering. Servera extra dressing till.

Wrap "in the making"


Det färdiga paketet skär man sedan på mitten och äter för att minimera spill och dräll!


Findus - GRÖN DELI

Findus har ett fantastiskt sortiment av djupfrysta grönsaksmixer som de kallar "GRÖN DELI" som är perfekt när man inte orkar eller hinner laga mat men ändå vill ha något som är både gott och nyttigt.

Min favorit är mixen med bladspenat, kikärter och grillad paprika.



Jag brukar steka upp den i lite olivolja i stekpannan och pressa ned en vitlöksklyfta (det behövs absolut inte, men jag tycker så mycket om vitlök!) och äta tillsammans med några skivor rökt lax. Om man nu inte gillar lax kan man äta den tillsammans med ett färdiggrillat kycklinglår eller en bit kassler. En påse innehåller 450 gram grönsaker och räcker gott och väl till två portioner åt mig. En stor karl skulle dock säkert kunna äta en hel påse själv!

Jag brukar köpa på mig en 4-5 påsar och ha i frysen så har jag alltid snabb, enkel och nyttig mat att göra om inspirationen tryter.

Grön deli finns även i följande smaker:



Vilken blir din favorit?

Kokosrutor utan ugn

Jag har som sagt bott på 20 kvadrat i snart nio år. Bara för detta förtjänar jag ett pris!

I ungefär sju av dessa nio år hade jag bara EN kokplatta. Ni förstår mina begränsade möjligheter till matlagning? Att baka var ju inte att tänka på, det är ganska svårt utan ugn. Jag hade dessutom bara ett litetlitetlitet frysfack som det knappt fanns plats att ha ett glasspaket i så det var knepigt att komma på bra efterrätter när man bjöd över vänner på middag.

Dessa kokosrutor är fantastiskt goda, kladdiga och saftiga och görs helt utan ugn eller bak. Använd riktigt smör då det verkligen gör smaken i dessa rutor! Margarin är inte riktigt samma sak. Jag har försökt variera rutorna med olika citrusfrukter men det är verkligen apelsin och mandarin som är allra godast!

Kokosrutor utan ugn




Ca 20 rutor

Tidsåtgång ca 10 minuter + 4 timmar i kylskåp

Ingredienser

100 g smör

½ dl socker

½ dl ljus sirap

Rivet skal av en apelsin  eller två mandariner (tvätta frukten ordentligt innan du river den)

2 ½ dl havregryn

1 dl kokos

1 dl solroskärnor

1 msk kanel

2-3 msk kokos till garnering


Blanda allt utom smör, socker och sirap i en skål.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och sirap och låt koka någon minut.
Häll detta över blandningen i skålen och blanda väl med en slev.
Täck en tallrik med folie eller bakpapper och tryck ut blandningen över denna. Strö kokos över tallriken och låt stå i kylskåp i minst 4 timmar.
Skär sedan upp i små munsbitar och servera.
Förvaras kallt.


El gryto mexicano con tortilla

Hola!

Tänk så TRÖTT man blir av att börja nytt jobb! Jag känner mig helt färdig! Nya människor, nya intryck, nya arbetsuppgifter....så vet man inte var toan är, hur kopieringsmaskinen funkar, vilka man ska äta lunch med...jag kommer somna ovaggad i kväll!

Som tur är verkar många av mina nya kollegor vara duktiga på att ha med sig matlåda. Så jag kanske får inspiration till nya rätter i framtiden!

Idag får ni recept på en jättegod och smakrik gryta med mexikansk touch! Och om du inte orkar hacka alla grönsker: Köp frysta wokgrönsaker som du gillar och använd dem istället! Det går lika bra!


Mexikansk gryta med tortillabröd



 

4 portioner
Förberedelser: 20 minuter
Tid på spis: 10 minuter

Ingredienser:

6 tortillas

3 kycklingfiléer

2 msk smör

1 dl cashewnötter

1 stånd färsk broccoli

½ röd paprika

½ gul paprika

1 morot

1 lök

1 liten burk valfria bönor (svarta, kidney, kikärter eller vita)

1 klyfta vitlök

1 burk creme fraiche, 15 %

1 påse fajita kryddmix

1 liten burk garlic salsa

Saften från en lime


Strimla och stek kycklingfiléerna i smör tills de är genomstekta. Lägg över dem i en kastrull tillsammans med de strimlade grönsakerna och låt det hela bli varmt. Tillsätt fajitamixen, creme fraiche och garlic salsa samt limesaften. Låt puttra en stund så allt blir genomvarmt.


MUMS! Här behövs verkligen inga extra kryddor, då smaken från fajitamixen och garlic salsan verkligen ger ett sting åt rätten. Ät den med tortillabröd eller med ris, det är lika gott vilket som!


Nytt jobb!

Imorgon böjrar jag nytt JOBB! Tjohoo!

Jag ska försöka hålla bloggen "up and running" men det kommer nog inte komma inlägg varje dag som ni är vana vid!

Håll tummarna för att det går bra för mig imorgon!

KRAMAR!

Total bloggtorka

Har tyvärr inte så mycket att skriva om idag så jag snor en grej från fru APA.

1. Vad är klockan: 13:22
2. Vilket namn står på ditt födelsebevis: Thérèse Madeleine Stahl
3. Smeknamn: Tesan, Tess, Sharon, Shärran
4. Vad heter dina föräldrar: Aivi och Claus
5. Antal ljus på din senaste tårta: Om jag hade haft en tårta hade det varit 30 stycken
6. Husdjur: Räknas dammråttor? Har iofs inga sådana heller, har precis städat.
7. Hårfärg: Brun
8. Favoritfärg: Grön
9. Piercing: Inte en enda som används
10. Tatuering(ar): Nä
11. Födelseort: Stockholm, Sverige
12. Bostadsort: Johanneshov
13. Nuvarande bostad: Bildhuggarvägen 31
14. Har du varit kär: Jajjamän
15. Har du varit i några andra världsdelar: Nordamerika och Afrika
16. Har du varit med om en bilkrasch: Japp, scary shit
17. 2 eller 4 dörrar (på bilen): 5 helst (baklucka är bra)
18. Kaffe eller glass: Glass
19. Snuttefilt eller kramdjur: Kramdjur
20. Antal syskon: 1, syster Diana
21. Färg på strumporna: Vita just nu
22. Lyckotal: SEX. Såklart. Enda numret man blir lycklig av. :-)
23  Favoritfilm: Den oändliga historien
24. Favoritcitat ur en film:  "You think that's mean? Mean is when I made Sherry Johnson ride her bike home after I ass-fucked her." (Ur Entourage)
25. Bästa semestern: Tre veckor i Senegal alt camping på Västkusten
26. Favoritmat: Risotto
27. Bästa veckodagen: Lördag
28. Senaste låt du lyssnat på: "Is it wrong to be strong?" Med min egen kära Peter Karlsson
29. Tandkräm: Colgate Blå Mint Gel. Alltid.
30. Favorit TV-program:  Tittar aldrig på tv
31. Favoritrestaurang: Grill
32. Favoritblommor: Orkidé eller solros
33. Tycker inte om: Pepparrot, majonnäs, senap
34. Sport att titta på: Tittar aldrig på sport
35. Ögonfärg: Gröna
35. Senaste sjukhusvistelse: 1998, cykel/bilolycka
38. Vilken färg på väggarna i ditt sovrum: Grön
39. Hur många gånger kuggade du på körkortet: Två
40. Vem/var är du om 10 år: I ett hus med en familj. Helst min egen familj.
41. Vem fick du senast e-mail från: Från blogg.se som berättade att Ullis lämnat ett meddelande på ett av mina inlägg
42. Har du någonsin blivit dömd för något brott: Ja, vårdslöshet i trafik
43. Om du fick ett enda kreditkort, vilken affär skulle du välja: ICA
44. Vad gör du när du är uttråkad: Sover eller läser. Eller tar en promenad
45. Fras/ord du använder (för) ofta: typ, liksom, ba
46. Födelsedag: 12 oktober. Samma dag Columbus upptäckte Amerika. Fast det gjorde han 1492, inte 1978.
47. Vad retar du dig på: Att jag alltid tycker att jag inte har tillräckligt med kläder när hela garderoben är full
48. Det bästa du vet: Bebis-skratt
49. Läggdags: Mellan 22-23 helst
50. Stjärntecken: Våg
51. Värdefullaste ägodel: Äger ingenting som jag inte skulle kunna leva utan. Men om man bara mäter i värde så är väl lägenheten det dyraste jag äger
52. Vad är klockan: 13:30
53. Vad har du för kläder på dig just nu: Ljusblå jeans, vit linne, grön hoodie
54. Favoritland: Sverige och Italien
55. Favoritfilmmusik: Temat från "Pianot"
56. Skostorlek: 38
57. Fobi: Höjder
58. Favoritpålägg: Ägg och böcklingpastej
59. Om du var tvungen att skänka bort 25 000 till välgörenhet, vem skulle få dina pengar: SOS Barnbyar
60. Vilket är det vackraste ordet/orden du vet: Höstglöd
61. Bästa bok du läst: Sabinas Bok av Vibeke Olsson
62. Vad är du beroende av: Mina vänner
63. Favoritdjur: Hund men skulle inte vilja ha en
64. Gillar du snö: I december -  januari: JA! Alla andra månader - NEJ!
65. Favoritglass: Ben & Jerrys Cookie Dough
66. Vad la du dina sista pengar på:  Sista eller senaste? De senaste lade jag på mat på Ica Globen. De sista har jag föroppningsvis inte spenderat än.
67. Är du långsint: Beror helt på vad som hänt men oftast inte.
68. Favoritgrupp/artist: Lighthouse Family
69. Vilken är din bästa egenskap: Hög empatiförmåga
70. Vilket är ditt nästa mål i ditt liv: Har 3 mål tillsammans med Johan Döhl men de är mellan honom och mig.
71. Skulle du döda en kattunge om du fick 20 000 kr: Inte en chans-frans
72. Vad gör du i sommar: Jobbar och är föhoppningsvis lite ledig
73. Mest intressanta stad du varit i: New York, USA, alt Ziguinchor, Senegal
74. Vilket djur skulle du identifiera dig själv med: En katt
75. Vad fascinerar dig mest hos andra människor: Tidsoptimism. Själv är jag en tidspessimist.
76. Senaste pojkvännen/flickvännen: Peter Karlsson
77. Favoritgodis: Marabou Schweizernöt
78. Spelar du nåt instrument: Har spelat blockflöjt, världens mest onödiga instrument
79. Snyggaste kändisen: Angelina Jolie eller Matthew McCougnahey
80: Vilken person i hela världen skulle du helst vilja träffa, och varför: Min far
81. Vilken film såg du på bio senast: Män som hatar kvinnor
82. Senaste köpta skiva: Köper någon skivor längre? Download, baby. Download! (iTunes förstås!)
83. Roligaste konserten: George Michael med fru APA
84. Bästa känslan: Harmoni
85. Samlar du på något: Njaej...pengar kanske? Erfarenheter? Livsvisdom?
86. I sånt fall, vad:  -
87. Är du feminist:  Alldeles för komplicerad fråga!
88. Favoritminne: Nyår 2007-2008 i Senegals ödemark med den mest fantastiska stjärnhimmeln någonsin
89 Favoritskiva: Postcards from Heaven med Lighthouse Family alt Trunk Funk med Brand New Heavies
90. Bästa kompisen: Peter, fru APA och Erik.
91. Hur tror du att folk som ser dig på stan uppfattar dig: Söt tjej som verkar trevlig
92. Vem stör du dig mest på i detta ögonblick: Tyra Banks och den gräsliga vädertjejen på tv4, fast jag vet inte vad hon heter.
93. Favoritlåt: FastLove med George Michael
95. Har du en mobiltelefon: Ja
96. Vad är det vackraste som finns: De toscanska bergen, stjärnhimlen i Senegal eller Sverige på sommaren
97. Om du fick en resa helt gratis, vart skulle du åka då: Vandra Inkaleden, åka på safariresa i Sydafrika/Tanzania/Botswana eller köra Route 66 i USA
98. Är du homo- eller bisexuell: Inte det allra minsta
99. Vad är klockan nu när du är klar: 13:42

Jerk butter? Wimp butter? Woss butter? Äh, MESSMÖR heter det! :-)

Få saker delar Sveriges befolkning så som messmör. Man antingen älskar eller hatar det. Nämn ordet "messmör" och folks "åååh" färgas av antingen vällust eller kväljningar.

Mitt "åååh" färgas absolut av vällust! Jag älskar messmör! Jag har ätit messmör så länge jag kan minnas.



När jag var hos mormor som liten knodd och hon, på sin estnisk-svenska, frågade om jag ville ha "smessmör" föddes både min kärlek till det goda, vaniljkolaaktiga messmöret och min känsla förr rätt uttal i det svenska språket. Jag minns att jag frågade mormor varför hon sade "smessmör" när man ju såg på förpackningen att det heter "messmör".

-Jamen det låter ju mycket roligare med "smessmör"! sade hon. Och det kan man ju faktiskt inte argumentera mot.

Fjällbrynt har tänkt på oss småhushåll och tagit fram en liten förpackning på 275 gram. Perfekt för oss som kanske inte är storkonsumenter men som vill njuta av det goda messmöret i alla fall!

Messmör är, lite oväntat, rikt på järn och relativt lågt fettinnehåll så det är ett mycket bra smörgåspålägg. Det är dessutom fantastiskt gott i viltgrytor då det förhöjer alla viltsmaker. Jag har även fått ett tips från familjen APA att om man har bebisar som är hårda i magen, då ska man blanda i en matsked messmör i vällingen så blir det fart på bebismagen.

Ni ser, messmör är oslagbart!

ÅH. SÅ. GOTT!!!

Har precis provat nya Plopp Saltlakrits.

Det låter som en konstig kombination men den är HELT underbar! Saltlakritsen är verkligen salt och går fantastiskt bra ihop med den söta chokladen.



Cloetta borde dock överväga ett namnbyte innan de lanserar Plopp utomlands... :-)

Om ni ser några stavfel så skyller jag på en olycka jag hade med Global-kniven tidigare idag. Blodvite och bandagerat pekfinger...gör livet lite småbesvärligt just nu...

Kram på er!

Frühstück. Breakfast. Colazione. Frukost.

Nästan alla människor äter exakt samma frukost varje dag. Det är sällan någon variation. Samma macka/juice/yoghurt/kaffe varje morgon.

Men enligt hälsogurun Fredrik Paulún så spelar det ingen roll, så länge man äter en BRA frukost. :-)

Bor man dessutom litet, i ett singelhushåll, så finns det inte någon möjlighet att köpa hem en hel ost eller och en förpackning skinka för de hinner alltid bli gamla innan man hinner äta upp dem. Jisses, det går inte ens att bara köpa EN ost, den blir gammal och svettig innan man hunnit genom halva!

Jag har hittat en frukost som passar mig jättebra. Jag äter två skivor grovt danskt rågbröd från det underbara Konditori Biscuit. Brödet är så pass grovt att man håller sig mätt länge på det och det smakar dessutom fantastiskt gott! Många grova bröd blir lätt lite "träiga" och torra men detta håller sig saftigt länge! En limpa kostar 20 kronor och räcker en vecka för mig.

På brödet har jag alltid ett kokt ägg. Jag älskar ägg! Jag har ätit ägg sedan jag hade tänder att tugga med och jag verkar aldrig någonsin tröttna på det! Jag toppar mackan med Abbas undebara böcklingpastej. Jag älskar ju rökt mat och denna pastej smakar verkligen rökt! Smaskens!

Nu ska jag villigt erkänna att om man sover över hos Familjen APA och en hel frukostbuffé dukas upp med skinkor, ostar, kaviarer, marmelader, sju sorters bröd, juicer, yoghurtar.....då kan jag låta min böcklingmacka vila en stund till förmån för allt detta. Men Familjen APA består av fyra personer och jag är bara en....så de KAN ha en frukostbuffé för de hinner äta upp allt innan det blir dåligt! Men visst kan jag längta tills man själv har en familj på fyra så det äts frukost så det står härliga till! :-)

Min underbara tekopp har jag fått av min vän frisörskan. Den rymmer en halvliter te och kommer ifrån Indiska. Jag älskar verkligen min fina tekopp!



VARNING! VARNING! VARNING!

Middagen intogs på MAX hamburgerkedja. :-(

ÄCKLIGARE hamburgare får man leta efter!

Eller som vi sade när vi gick därifrån: "McDonalds smakar TIO gånger bättre! Och med tanke på hur McDonalds smakar är det INTE bra kritik för MAX!"

Jag kommer aldrig äta på MAX igen såvida jag inte blir tvångsmatad.

BLÄ!

Soppa? Gryta? Välj själv!

Åhå...ytterligare ett tillfälle att önska att det fanns luktbloggar! Nu luktar det underbart i min lägenhet igen!

Här väljer du själv om du vill ha en soppa eller gryta. Vill du ha soppa tillsätter du vatten, vill du ha gryta tillsätter du créme fraiche.

Saffransgyllene fisksoppa/fiskgryta



Idag blev det gryta! Älskar dessa underbara färger!


4 portioner
Förberedelser: 10 minuter
Tid på spisen: 10 minuter


Ingredienser:

1 liten fänkål

2 morötter

2 pkt saffran, totalt 1 gram

150 g lax

150 g torsk eller hokifilé

200 g skalade räkor eller motsvarande kräftstjärtar

2 klyftor vitlök

1 liten gul lök

2 msk olja

1 glas vitt vin
6 dl vatten + 1 tärning fiskbuljong alt för gryta: 4 dl lätt créme fraiche (15%)
1 kruka persilja

salt

chilipeppar



Skölj grönsakerna och hacka dem.
Fräs grönsakerna i margarinet och tillsätt sedan vatten alt créme fraiche, vin, saffran och buljong.
Salta och peppra.
Skär fiskfiléerna i kuber om ca 2 x 2 cm.
Lägg ned dem i soppan och låt koka på svag värme ca 3 minuter.
Tillsätt räkor/kräftstjärtar precis innan servering, de ska absolut inte koka, då blir de sega och äckliga.
Hacka persiljan och strö den över soppan/grytan innan servering.

Om du gör gryta är det jättegott att servera med ris till. För soppa, servera gärna med gott vitlöksbröd.

ICA har en fantastiskt bra förpackning med färdiga torsk- och laxtärningar som är perfekta till gryta! Love it! :-)


Provat på mina recept?

Jag har fått flera mail från er där ni skriver att ni provat på ett eller flera av mina recept. Det är jättekul tycker jag!

Jag skulle bli jätteglad om ni här på bloggen skriver en kommentar om vilka recept ni provat och vad ni tyckte om dem, om ni gjorde något annorlunda än det recept jag skrivit, om ni har några tips på hur jag kan förbättra recepten, om de var lätta att följa...!

Hör gärna av er!

KRAM!

Så här glad skulle jag bli! :-)

Sallad, sallad, sallad!

Nu när vädret börjar bli varmare tycker jag att det är så supergott att göra en god sallad till middag! Det bästa med sallad är att man kan variera den i ALL evinnerlighet.

Här kommer ett recept som jag gör ofta:

Pastasallad

4 personer
Förberedelser ca 15 minuter

Ingredienser:

100 g pasta

50 g ruccola

50 g babyspenat

2 plommontomater

½ gurka

1 röd paprika

1 gul paprika

1 fpk minimozzarella

5 soltorkade tomater

1 mogen avocado

Kött från en grillad kyckling


Dressing

3 msk olivolja

3 msk vatten

1 msk balsamvinäger

1 påse färdig kryddblandning, ex Örtagård


Hacka och blanda alla salladsingredienser och servera dressingen vid sidan av.

Förslag på varianter:

Varianter:

  • Byt ut mozzarellan mot halloumiost. Men då måste du steka osten ett par minuter på varje sida först, annars blir den för gummilik.
  • Vegetarian? Uteslut köttet helt, salladen är mättande ändå.
  • Prova olika sorters kött, lövbiff, prosciutto, en bit fläskfilé, rostbiff osv
  • Tillsätt lite olika färska kryddor, basilika, persilja, citronmeliss...
  • Tonfisk! Gott och supernyttigt!
  • GI? Byt ut all pasta mot bönor. Zeta har jättebra småförpackningar så man kan blanda sina bönfavoriter.
  • Prova dig fram mellan alla olika gryner som finns på marknaden för att hitta det du gillar bäst! Mathavre, quinoa, nakenvete, bulgur!
  • Prova med rädisor, grilla zucchini och paprika, häll över lite kapris, ha i lite oliver.
  • Istället för dressing, prova med hoummus! Eller smaksatt keso om du vill ha en lite smalare variant.

Har ni fler förslag?!

(Kvällens middag hemma blir en tonfisksallad med gurka, tomat, avocado och bönor. Keso istället för dressing!)


Renoveringsmat

PHEW!

Jag och Peter har renoverat i dagarna två!

Igår var vi en sväng på K-Rauta, sedan tvättade vi vägg, spacklade lite ojämnheter och satte upp en renoveringstapet i glasfiber eftersom väggen under var galet skadad och ojämn och vi hade fått hålla på i veckor om vi skulle bredspacklat den jämn.

Vi gjorde så gott vi kunde för att undvika att komma nära glasfibertapeten. Det lyckades sådär. Det kliade och sved över exakt hela kroppen igår kväll. Händer, armar, fötter, ben, skinkor, kinder.....aj, aj, aj!

Idag har vi målat hela rasket vitt! Måla är jättekul, men förarbetet är mindre roligt. Nu är allt dock vitt och fräscht och vi väntar bara på att väggen med renoveringstapet ska torka färdigt innan vi gör en sista strykning. När den är målad så sticks den inte längre, tack gode gud!

Äta då?

Pja, igår blev det renoveringarnas standardmat - McDonald's. Dock kände vi idag att vi bara inte orkar med äckelpäckel-snusk-onyttig mat så jag svängde ihop min hederliga köttfärssås. Lite ont om möbler hade vi dock men vi knödde ihop oss i köket!



Mer mattips kommer i veckan, promise!

Kram på er!

Tapas!

Ikväll blev en tapas-kväll på San Leandro tillsammans med Peter och I & J.

Plus för urvalet av tapas, den trevliga personalen och helt ok priser.
 
Minus för att det var väldigt osigt i restaurangen och både kläder och hår luktade när man gick därifrån. De skulle även kunna jobba lite på belysningen då den kändes rätt skarp och hård. Borden var dessutom lite för låga eller om stolarna var för höga, så det var lite obekvämt att sitta när man satt länge.

Jag gick dock därifrån med en härlig vitlökssmak kvar i munnen och magen mätt av tapas. Dessutom hade jag ju trevligt sällskap, vilket kan göra vilken kväll som helst lyckad! :-)

Ha en härlig majkväll!

RSS 2.0