Söndagsmiddag

Tyvärr blev det inte Sonjas Grek i  lördags då de hade helt fullbokat hela kvällen. Istället provade vi ett nytt ställe på Ringvägen, Ammos, som var supermysigt! En lite annorlunda grek som inte har de sedvanliga rätterna souvlaki, moussaka osv, men däremot en helt underbar grillmeny! Personalen var dessutom jättetrevliga och priserna var helt ok. Jag kan helt klart rekommendera ett besök till Ammos!

Igår blev det, det vackra vädret till trots, en liten turné av Kungens Kurva. Vi kom hem med lagningstapet, tapetklister, målartvätt och vit väggfärg. Om två helger ska vi köra järnet och få Peters vardagsrumsvägg slät och fin.

Nu då, ytterligare middagstips!


Jag beslutade mig för att göra den härliga sparrisförrätten som jag tipsade om häromdagen. Dock glömde jag köpa soltorkade tomater men det blev galet gott ändå! Sparris smakar vår!


.
Till middag blev det gott, enkelt och nyttigt: Klyftpotatis med kycklingfilé och tzatziki!



Tzatziki - expressvarianten
Ca 4 personer
Förberedelser: Ca 10 minuter


Ingredienser:
4 dl matyoghurt
1 klyfta vitlök
3/4 gurka, riven
Salt
Svartpeppar

Riv gurkan på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur det mesta ur vätskan ur den och salta sedan gurkan ordentligt. Låt den ligga en stund så saltet drar ut ytterligare vätska.
Häll upp yoghurten i en skål och pressa ned vitlöksklyftan. Salta och peppra. Blanda ordentligt.
Krama ur gurkan än en gång och blanda ned den i yoghurten.
Färdig!

Tzatziki - längre varianten
Ca 4 personer
Förberedelser: 1 timma och 10 minuter


Samma ingredienser som ovan

Häll upp yoghurten i ett melittafilter och låt den stå någon timma och rinna av sig vätskan. Tzatzikin blir då krämigare och tjockare.
Följ sedan stegen i expressvarianten

Kycklingfilé med klyftpotatis
4 personer
Förberedelser: 15 minuter
Tid i ugn: 20 + 20 minter
Ugn 200 grader

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
20 mellanstora potatisar
1 kruka persilja
Olivolja
Havssalt
Svartpeppar

Skala potatisen och skär den i klyftor, alternativt mindre delar om du vill att det ska gå fortare i ugnen.
Häll över ca 2 msk olivolja, en rejäl näve havssalt samt hacka persiljan över potatisen.
Lägg över potatisen på en djup plåt, alternativt ugnsfast form och ställ in i mitten på ugnen.
Stek under tiden kycklingfiléerna på hög värme, ungefär 3 minuter på varje sida, så de får fin stekyta.
Krydda kycklingen med salt och peppar och eventuellt lite oregano om du har det hemma.
När potatisen varit i ugnen i 20 minuter tar du ut den, lägger kycklingfiléerna ovanpå potatisen och fortsätter baka i ugnen i ytterligare 20 minuter.

Servera, och NJUT!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0