Festmeny på en timme!

Jag har börjat prenumerera på en mattidning som heter LAGA LÄTT som innehåller jättemånga recept som är både enkla och nyttiga. På alla recept står det hur lång tid det tar att laga, sällan längre än 30 minuter, samt hur många kalorier receptet innehåller.

I går hade vi den stora äran att bjuda herr och fru Hertz på middag och då provade jag Laga Lätts festmeny som bara tar en timme att göra.

Förrätt
Kantarellmacka med västerbottensost

Tid 10 minuter



Ingredienser:
400 g rensade kantareller
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
8 knäckebitar ex Wilmas
1 dl riven västerbottensost

Gör så här:
Stek kantareller i vitlök, smör och olja. Salta och peppar
Fördela svamp och ost på gott knäckebröd.

Jag använde faktiskt parmesanost istället för västerbottensost och det var jättegott! Ostens sälta passar fantastiskt med kantarellerna.

Varmrätt:
Ugnsbakad röding med gurksallad och marinerade rödbetor

Tid 20 minuter + 40 minuters koktid



Ingredienser:
600 g rödbetor
4 rödingfiléer med skinn
Salt och svartpeppar
½ msk olivolja

Dill- och gurksalsa
1 gurka
½ rödlök
1 kruka dill
½ dl kapris
½ msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
½ tsk flingsalt

Rödbetsmarinad
1 msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk flytande honung
1 klyfta pressad vitlök.
½ tsk flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
Koka rödbetorna i saltat vatten i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 150 grader.
Dill- och gurksalsa:
Skala gurkan. Dela den på längden och skrapa ur kärnhuset. Skär i centimeterstora bitar. Skala och hacka rödlöken. Plocka dillen. Blanda alla ingredienser utom dillen som blandas i straxt före servering.
Rödbetsmarinad:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Häll av och spola rödbetorna snabbt i kallt vatten. Skala och skär dem i mindre bitar. Blanda dem med rödbetsmarinaden.
Salta och peppra rödingfiléerna. Smörj en ugnssäker form med oljan och lägg i rödingen med skinnsidan uppåt.
Baka fisken i ugn 10-12 minuter. Dra bort skinnet från fisken. Servera med rödbetor och gurksallad.

Här hade Laga Lätt rekommenderat att man dricker vinet La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon Blang (2882), 79:- och de hade HEEELT rätt! Vinet var fantastiskt gott till maten. Skippa inte kaprisen, den goda sältan från dem blandade sig jättebra med rödbetorna och fisken!

Efterrätt:
Calvadosstekta äpplen med vaniljvisp

Tid 10 minuter

Ingredienser:
4 stora svenska äpplen
1 msk smör
1 tsk malen kanel
2 tsk strösocker
2 msk calvados
Vaniljvisp

Gör så här:

Skölj, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Stek äpplena i smöret, tillsätt kanel och socker
Tillsätt calvados när äpplena börjar mjukna, hetta upp snabbt så att alkoholen kokar bort.
Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Det här var ÅÅÅÅÅÅH så MUMSIGT! Nästa gång gör jag nog dubbel sats, för det här var inte alls svårt att äta upp! Svenska äpplen är fantastiska!

Laga Lätt ger också tips på hur man kan förbereda innan gästerna kommer. Jag hade förberett allting väldigt långt så när gästerna kom hann jag verkligen umgås och prata med dem och kände inte alls att jag behövde stå i köket hela kvällen.

Förbered så här:
Koka rödbetorna, gärna dagen före.
Rensa kantarellerna.
Förbered rödbetsmarinaden och låt gärna rödbetorna stå och dra ett par timmar innan servering.
Gör gurksalladen.
Dela äpplena och lägg dem i kallt vatten. Stek lagom till servering.
Fixa förrätten.
Tillaga rödingen.

Tack goa Per och Maria för en härlig kväll!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0