Morotsbröd med timjan

Det här brödet är jättesaftigt och jättegott! Receptet är taget från boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström.  Du kan provsmaka brödet på deras härliga café på Rosendals trädgårdar.

Morotsbröd med timjan

20 frallor
Ugn: 250 grader
Förberedelser: 15 minuter + 45 minuters jäsning + 15 minuters jäsning
Tid i ugn: 12-15 minuter


Ingredienser:

50g smör

50g jäst

2,5 dl mjölk

2,5 dl vatten

2msk ljus sirap

1msk salt

2msk färsk hackad timjan eller 1msk torkad

3,5 dl fint rivna morötter

5dl grahamsmjöl

8-9dl vetemjöl


Till pensling och garnering:

1 ägg

Grovt havssalt



Smält smöret. Blanda I mjölk och vatten

Rör ut jästen I lite av degspadet som ska vara fingervarmt

Tillsätt sirap, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite I taget

Blanda noga och knåda väl. Låt degen jäsa under duk I 45 minuter

Ta upp degen och bearbeta den ett tag. Forma avlånga bröd eller runda bullar

Låt jäsa på plåtar utan bakduk I cirka 15 minuter

Pensla bröden med det lättvispade ägget och strö över lite havssalt

Grädda bullar (cirka 20 stycken) I 250 grader I cirka 12 minuter. Långa bröd gräddas I 200-225 grader I cirka 17-20 minuter


Kommentarer
Postat av: Annica (saras faster)

Hej, visst är det härligt att baka. Jag bakar allt bröd själv. Byt ut mjölken mot vatten och smöret mot rapsolja så blir det laktosfritt. Jag brukar helt utesluta sirap och socker, tycker inte att det behövs. Trevlig helg Annica

2009-06-05 @ 08:38:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0