Morotsbröd med timjan
Det här brödet är jättesaftigt och jättegott! Receptet är taget från boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström. Du kan provsmaka brödet på deras härliga café på Rosendals trädgårdar.
Morotsbröd med timjan
20 frallor
Ugn: 250 grader
Förberedelser: 15 minuter + 45 minuters jäsning + 15 minuters jäsning
Tid i ugn: 12-15 minuter
Ingredienser:
50g smör
50g jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
2msk ljus sirap
1msk salt
2msk färsk hackad timjan eller 1msk torkad
3,5 dl fint rivna morötter
5dl grahamsmjöl
8-9dl vetemjöl
Till pensling och garnering:
1 ägg
Grovt havssalt
Smält smöret. Blanda I mjölk och vatten
Rör ut jästen I lite av degspadet som ska vara fingervarmt
Tillsätt sirap, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite I taget
Blanda noga och knåda väl. Låt degen jäsa under duk I 45 minuter
Ta upp degen och bearbeta den ett tag. Forma avlånga bröd eller runda bullar
Låt jäsa på plåtar utan bakduk I cirka 15 minuter
Pensla bröden med det lättvispade ägget och strö över lite havssalt
Grädda bullar (cirka 20 stycken) I 250 grader I cirka 12 minuter. Långa bröd gräddas I 200-225 grader I cirka 17-20 minuter
Hej, visst är det härligt att baka. Jag bakar allt bröd själv. Byt ut mjölken mot vatten och smöret mot rapsolja så blir det laktosfritt. Jag brukar helt utesluta sirap och socker, tycker inte att det behövs. Trevlig helg Annica