Dra upp mig!
Tiramisú är en klassisk italiensk efterrätt som ordagrant översatt betyder "dra upp mig". Det betyder att du ska äta detta efter en måltid för att bli uppiggad!
I Sverige har jag ätit många olika varianter på Tiramisú, både bra och dåliga. Många restauranger gör Tiramisú på sockerkaka istället för kex, vilket, för mig, smakar jättekonstigt! Nu finns oftast rätt sorts kex på den italienska hyllan i välsorterade matbutiker, så leta där om du har svårt att hitta dem!
Tiramisú
6-8 pers
Ingredienser:
2 ägg
3-4 msk socker
500 g mascarpone ost
En skvätt likör, ex Baileys eller cognac
1 kopp kallt, starkt kaffe
Pavesini- eller savoiardikex
Riven choklad eller kakaopulver
Häll en skvätt likör i kaffet. Separera äggulor och vitor. Vispa äggulor och socker. Blanda i mascarponeosten. Vispa äggvitorna till skum. Vänd försiktigt ned i mascarponesmeten. Ha i en liten skvätt av kaffe-likörblandningen. Doppa kexen lätt i kaffe-likörblandningen . Täck botten på en skål med kexen och häll sedan på lite av mascarponesmeten. Gör varannat lager med kex och varannat med mascarpone. Avsluta med ett lager mascarpone och strö riven choklad eller kakaopulver högst upp.