Världens absolut godaste kyckling i ugn

Idag ska ni få receptet på världens absolut godaste kyckling. Jag kan säga det helt utan att ljuga för den här kycklingen är så vansinnigt god att jag aldrig, någonsin ätit någon godare kyckling.

Många tittar förvånat på mig när jag berättar att jag ugnsgrillar kyckling själv. Folk tror att det är svårt och komplicerat, men det är det verkligen inte! Det krävs dock ungefär 10 minuters total koncentration då man inte kan använda händerna till att göra någonting annat än hålla på med kycklingen, sedan sköter den sig helt själv en timma i ugnen.

Eftersom man petar in massa örter under bröstskinnet på kycklingen ser den nästan lite sjuk ut när man har färdigpreparerat den. En av mina vänner tyckte att "det ser ut som kycklingen har bröstcancer" och sedan dess har vi kallat den för "cancerkycklingen". Inte så aptitligt kanske men jag kan garantera att kycklingen varken HAR eller GER cancer! :-)

Ikväll ska det lagas kyckling åt halva Värmland! Större delen av Peters familj kommer över så jag ska göra tre kycklingar på rad i en långpanna. Om jag är ensam kan jag göra en hel kyckling, äta halva till middag och sedan använda kycklingköttet i den andra halvan till sallad eller gryta dagen efter. Det går jättebra!

Cancerkyckling

2-4 personer
Förberedelser: 15 minuter
Tid i ugn: 60 minuter

Ingredienser:
1 hel färsk kyckling, 1,2-1,5 kilo
En halv kruka färsk basilika
En halv kruka färksk timjan
En halv citron
Ca 3 msk olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Gör så här:
Eftersom man inte vill gegga runt med sina kycklinghänder i kryddburkar och på flaskor rekommenderar jag start att du tar fram fyra skålar. Fyll en med olivolja, en med peppar och en med flingsalt. I den fjärde lägger du kryddorna och klipper dem med en sax och blandar runt.



Skär citronen i klyftor.
Tvätta händerna ordentligt och förbered dig på tio minuters full koncentration.
Ta fram kycklingen och lossa försiktigt bröstskinnet över den ena filéen. Det går en tunn hinna som separerar de två filéerna som är jättebra att ha kvar. Stoppa in pek- och långfinger och bred ut dem så det blir ett utrymme mellan skinnet och bröstfiléen. Gör detsamma på den andra sidan.



Ta lite olja på fingrarna och smörj in de båda filéerna, under skinnet. Salta och peppra och rulla sedan ihop kryddorna till små "bollar" som du stoppar in under bröstskinnet. Försök se till så att bröstskinnet fortfarande täcker filéerna.



Olja, salta och peppra i buken på kycklingen. Stoppa in citronklyftorna.
Ta den resterande oljan, saltet och pepparen och smörj in hela kycklingens utsida ordentligt.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form med lite olja på botten och baka i mitten av ugnen på 200 grader i en timma.

Om du vill ha klyftpotatis till förbereder du potatisen , har lite olja och salt på, och låter den baka tillsammans med kycklingen de sista 20 minutrarna. Skyn som blir efter kycklingen är helt fantastisk och ger en underbar smak till kycklingen.

Ät och NJUT! Det ska vi här i Värmland i alla fall göra! :-)



Kommentarer
Postat av: Maria Hertz som ätit detta!!

Hon ljuger INTE!



Detta är en GALET god kyckling och skyn är så god så att de läten som Sally utstöter på restaurangen för att visa Harry hur det kan gå till är en töntig prestation!



Denna kyckling är underbar! Hur det går till vet jag inte, men den är FANTASTISK.



Du Tesan...jag trodde aldrig du skulle kunna förklara det där med hur du får in grejjerna under skinnet på kyckligen....men bilder säger tydligen mer än tusen ord. Bra där....Vem fotade?? Den där värmlänningen eller?

2009-05-15 @ 22:02:13
Postat av: Ubbe

Jag håller med om att receptet är hämrans gott. Tyvärr har jag inte fått smaka när du lagat den, men jag har ätit den i Penthouset...:)

2009-05-16 @ 09:52:22
URL: http://metrobloggen.se/skomakare
Postat av: Sanna

Hej vännen! jag har hittat hit! åh vilken härlig blogg, det vattnas rikligt i munnen!



Men den här rätten verkar riktig god! ska prova ikväll! härligt att höra att du och Peter are still going strong!



puss på dig sötnos. hör av mig om hur maten smakade! kram

2009-05-16 @ 12:27:51
Postat av: Sanna

ÅÅÅÅÅÅÅH Har precis avnjutit middagen! helt fantastiskt! tack för inspirationen! Sander tackar också! kram

2009-05-16 @ 21:36:52
Postat av: Nadia

Så här brukar vi också "roasta" kyckling hemma hos oss... Gillar man dessutom lite krispigt skinn att knapra på, kan man prova att bre på lite grovkorning fransk senap på utsidan av bröstet också, som man låter få fin gyllenbrun färg i ugnen.

Men är helt imponerad av hur pedagogisk du är Therese, så bra skulle jag aldrig kunna förklara hur man gör!

2009-05-27 @ 12:04:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0